/ Livet / Måste kvinnokroppen fallera efter 40?

Måste kvinnokroppen fallera efter 40?

Jessica den 21 mars, 2017 - 18:47 i Livet

Jag har inte läst artikeln och kan därmed inte uttala mig om sammanhanget med vad smal efter 40 innebär, men kände direkt att den här rubriken provocerade mig. Om man bortser från att det är ett ”ideal” att vara smal, vad är det som händer med kroppen efter 40? Blir man automatiskt tjock och olycklig då? Är det nu man ska börja jobba i uppförsbacke? Tjock och deprimerad?

Att våra kvinnliga könshormoner kommer i obalans och minskar verkar vara det naturliga förloppet. Och så må det kanske vara med stigande ålder. Men visst måste man kunna påverka både inträde och hormonell balans med kosten man äter och hur man lever?! Så är det ju med allt annat.

Själv vägrar jag bli ett offer för ålder! Man har ett ansvar över sin kropp och sitt liv. Jag tror inte att det ”normala” är att bli tjock, orkeslös och deprimerad. Men jag kan ju inte heller veta för jag har ju inte heller varit där. Vad jag däremot kan konstatera är att så väldigt många females lever, och har levt ett liv under så många år- som innehåller både dålig kost, dåliga relationer -både jobb och privat, dålig sömn, för mycket alkohol, ingen träning eller rörelse överhuvudtaget  – hur ska det här kunna resultera i någon form av hormonell balans? Är det inte istället stress, dvs alla ovanstående symptom (och kanske fler därtill) som gör att man åldras och blir gammal i förtid? 

Kanske att det  händer saker med kroppen efter 40. Men tänk om du kan påverka detta genom att leva ett liv som din kropp var tänkt för. Kanske att dina val (från tidiga tonår fram till nu) kommer påverka hur du mår och ser ut som 40+? 

Jag har försökt ta reda på hur det låg till med stenålderskvinnans fertilitet, förklimakterie och efterkommande ”fluff” eller fetma men har inte hittat något om det här överhuvudtaget. Kanske att jag inte letat tillräckligt noga?  Eller så var det inte en issue då?!

Jag har ganska nyligen fyllt 41 år och är därmed i ”farozonen”. Jag ställer gärna upp som försökskanin och fortsätter ta hand om de saker som jag tror är viktiga för att undvika ovanstående problem, dvs

 • Kost
 • Sömn
 • Stress
 • Träning
 • Relationer

 

 

 

7 KOMMENTERA

Lämna gärna en kommentar nedan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 Kommentarer
 • 23 mars, 2017

  Det er så spændende og helt sikkert også noget, der undrer mig (der bliver 40 om lidt). Og jeg tænker som dig også, at det i lige så høj grad skyldes, at man begynder at betale prisen for det liv, man har levet.

  Men kunne du tænke dig at skrive om der er ting, du gør anderledes i 40’erne end i 30’erne. Ift. kost, træning, søvn etc. Det kunne være spændende at læse 🙂

  Svara
  • 23 mars, 2017

   Ja just det, du blir ju 40 snart 😀 Blir det fest eller ska ni åka iväg?

   Bra idé att skriva om olikheterna, eller förbättringarna. Fast det är nog först vid 30+ som jag började ta hand om mig själv och började inse att det fanns konsekvenser av det liv jag tidigare valt att leva och hur jag kunde påverka fortsättningen.

   Men en story om resans gång och hur mina tankar och prioriteringar har förändrats med stigande ålder för att leva ett så rikt, friskt och smärtfritt liv är absolut på sin plats! Fenx för din input!

   Svara
   • 23 mars, 2017

    Begge dele faktisk 🙂 Vi tager til Thailand i morgen og fejrer selve fødselsdagen derude og så holder jeg fest om en måneds tid.
    Glæder mig til at læse dit indlæg. Jeg kan mærke, at ting som stress(reducering) og søvn spiller en større rolle for mig nu end for 10 år siden, hvor jeg var mere fokuseret på mad. Og på den måde er det egentlig dejligt at blive ældre!

    Svara
    • 24 mars, 2017

     Nej vad härligt! Ha en fantastisk resa och grattis i förskott 😀
     Ja man prioriterar helt klart annorlunda nu än vad man gjorde för 10 år sedan. Man ser till helheten och känner nog efter mer hur man mår.
     Men jag håller med dig, det är skönt att bli äldre 🙂

     Svara
 • 30 mars, 2017

  Det där med att du haft svårt att hitta info om stenålderskvinnor i klimakteriet kanske beror på att de inte nådde dit? Gissar att medellivslängden var kring 40 år då, så isåfall var ju klimakteriet ingen issue. 🙂

  Jag tillhör oxå skaran som närmar sig 40, men måste säga att jag tycker mycket bättre om mitt 40-åriga jag än mitt 20- eller 30-åriga, baserat på mental mognad och erfarenhet, som gör att jag nu, på ett helt annat sätt än tidigare , står upp för mina och min familjs ideal. Kroppsligt kunde man ju önska sig lite mer smidighet och energi, men träningsmässigt tycker jag att det funkar lika bra nu som för 10 år sen. 🙂 Och tjock eller förslappad måste man inte alls bli – har min mamma som god förebild.

  Matilda
  Svara
  • 30 mars, 2017

   Sjukt dålig referens, inte så genomtänkt det där med stenålderskvinnan. Men själva syftet med inlägget var att vi idag kanske inte lever som vi borde (stress, dålig mat, alkohol, preventivmedel, lite rörelse) och att vi någonstans börjar betala priset för detta.

   Svara
   • 30 mars, 2017

    Så är det säkert; ju äldre man blir desto längre har man ju utsatts för sina dåliga val och då borde risken öka att man får konsekvenser av dem. Fast frågan är ändå om inte kvinnor drabbas hårdare än män? Så klart inte nödvändigtvis att man behöver bli förslappad och tjock, men för kvinnor sker det ju större hormonella förändringar under livets gång än för män, och det vore ju konstigt om det inte påverkade.

    Matilda
    Svara
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com