/ Dryck / Smaksatt kombucha

Smaksatt kombucha

Jessica den 25 november, 2018 - 14:11 i Dryck, Fermenterat, Recept

Neutral kombucha i all ära, men om man smaksätter den uppnår man ännu en dimension. Dessutom blir drycken mer kolsyrad vilket jag gillar. Jag har tidigare skrivit om hur man odlar fram en scoby och hur man sedan brygger sin första sats kombucha. Nu har vi kommit till sista delen, hur man smaksätter och vilka verktyg man behöver.

Denna gång valde jag två olika smaker. Smaksatte ena satsen med apelsin och ingefära och en andra med äpple och glöggkryddor. Välj som vanligt ekologiska produkter om möjligt.

  1. Börja med att skala apelsinerna. Dela därefter i mindre bitar och lägg i ett stort kärl med snäpplock. Riv ingefäran på grövsta sidan av ett rivjärn och häll ner i kärlet. Fyll därefter med färdig kombucha, stäng locket och låt stå ytterligare två dagar för att utveckla kolsyra och smak. Till tre liter kombucha använde jag 2 stora apelsiner och ca 5 cm ingefära.
  2. Nästa steg blir att sila bort fruktkött och ingefära från drycken. Jag använder mig av en vanlig sil som jag täcker med en bärduk som man brukar använda när man ska sylta och safta.
  3. Tappa därefter upp den färdiga drycken på steriliserade glasflaskor med snäpplock. Ställ in i kyl.
  4. Lufta flaskorna varje dag (dvs öppna korken) för att lätta på trycket. Kan finnas en risk att flaskorna sprängs annars.

  1. Börja med att skala apelsinerna. Dela därefter i mindre bitar och lägg i ett stort kärl med snäpplock. Riv ingefäran på grövsta sidan av ett rivjärn och häll ner i kärlet. Fyll därefter med färdig kombucha, stäng locket och låt stå ytterligare två dagar för att utveckla kolsyra och smak. Till tre liter kombucha använde jag 2 stora apelsiner och ca 5 cm ingefära. Främsta flaskan är neutral, dvs den har ingen smaksättning.

2.Nästa steg blir att sila bort fruktkött och ingefära från drycken. Jag använder mig av en vanlig sil som jag täcker med en bärduk som man brukar använda när man ska sylta och safta.

3. Tappa därefter upp den färdiga drycken på steriliserade glasflaskor med snäpplock. Ställ in i kyl.

4. Lufta flaskorna varje dag (dvs öppna korken) för att lätta på trycket. Kan finnas en risk att flaskorna sprängs annars.

Kombucha går att smaksätta i det oändliga och egentligen är det väl bara ens egen fantasi som sätter gränser för vad som funkar eller inte. Sen hittar man såklart sina favoriter och min absoluta go-to är äpple/kanel. Bästa! Kom precis på att man skulle kunna spetsa med vanilj med.

Andra smaker som funkar som inte kräver så mycket jobb är frusna bär så som jordgubb, hallon eller mango. Som sagt, våga prova!

0 KOMMENTERA

Lämna gärna en kommentar nedan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.