/ Dryck / Frågor och svar om kombucha

Frågor och svar om kombucha

Jessica den 18 februari, 2019 - 19:21 i Dryck, Fermenterat

Så kul att så många har fått upp ögonen för kombucha! Själv har jag varit ett troget fan i många år och har  hittat mina favoriter både vad gäller tesort, bryggtid och smaksättning. Har skrivit en del inlägg på bloggen om hur man går tillväga, det vill säga från hur man gör en egen Scoby till smaksättning av drycken. Har samlat de flesta inlägg här:

Nedan följer några vanliga frågor och svar. Maila gärna om du har fler frågor så lägger jag ut dem i den här tråden.

Vilken sorts ”köpekombucha” fungerar för att odla fram en egen Scoby?

Först och främst ska den inte stå i rumstemperatur utan i en kyldisk när du köper den.  Jag har provat en del märken och de som levererat varje gång är märkena Karma Kombucha och BetterYou. Finns det en liten slajmig grej på botten av flaskan är det bara positivt. Det är början till ett nytt liv ;D

Kan man brygga kombucha på alla tesorter?

Nej! Rött te funkar inte eftersom Scobyn behöver koffein. Därmed går även örtteer bort. Grönt (vilket jag själv föredrar), svart och vitt te innehåller koffein och fungerar därmed bra. Tänk bara på att välja ett ekologiskt te som är neutralt och inte smaksatt.

Vilken färg har en frisk Scoby?

En frisk Scoby kan skifta i färg beroende på val at tesort samt hur gammal den är. Från början är Scobyn ganska ljus, skulle beskriva den som ljusbeige, nästan vit. Ju äldre den blir och ju fler bryggningar den är med om desto mörkare blir den. Det är inte heller ovanligt att en Scoby som varit med ett tag får lite slemmiga brunaktiga ansamlingar på sig vilket är helt okej.

Det hänger trådar från min Scoby är det farligt?

Nej, det är i sin ordning. Det kan förekomma hängande trådar, slemmiga brunaktiga ansamlingar, samt avfällningar i botten på kärltet du brygger i. Det är med största sannolikhet biprodukter av de goda bakterierna. Låt vara eller ta bort från Scobyn till nästa batch.

Min Scoby har sjunkit till botten, är den sjuk?

Nej, med största sannolikhet är den inte sjuk. Det har hänt mig med (inte så ofta dock). När detta händer brukar en ny Scoby börja ta form uppe på ytan och växer därefter till sig. Ibland vandrar mammacobyn upp till ytan igen och förenar sig med ”babyn”, ibland inte.

Hur länge kan jag brygga kombucha på samma Scoby?

Bra fråga! Med tanke på att det bildas en ny Scoby som växer fast på mammascobyn varje bryggning så har svampen ett långt liv. Själv brukar jag dela på Scobyn efter några månader, dvs dra eller skära bort understa delen som varit med ett tag.

Var ställer jag burkarna under bryggtiden för bästa resultat?

Det är fördelaktig att brygga kombucha i en rumstemperatur som håller ca 22-24 grader. Många ställer kärlen ovanför kylen eller frysen. Själv ställer jag mina kärl på golvet nära ett element. Att försöka hålla denna temperatur är fördelaktigt för kulturen. Undvik dock att ställa drycken i direkt solljus!

Hur lång tid ska kombuchan stå innan den är klar?

Det är en smaksak. Ju längre den får stå, desto mindre söt blir den. Mellan 10-17 dagar är ett bra riktmärke. Ju längre drycken står, desto mer kommer smaken gå åt vinägerhållet. Ska man göra en andra fermentering, det vill säga smaksätta kombuchan med frukt eller bär (vilket kommer tillföra sötma) föredrar jag en mindre söt kombucha. Jag brukar låta min stå mellan 14-17 dagar.

Kombucha innehåller vitt socker. Kan man byta ut det mot annan sötning?

Nej! Scobyn äter dessutom upp det mesta av sockret – och ju längre kombuchan får stå desto mindre socker kommer den innehålla. 

Jag ska åka på semester. Vad gör jag med Scobyn?

Jag brukar inte göra så mycket. Det vill säga jag låter bara Scobyn ligga kvar i kombuchan tills jag kommer hem igen. Därefter sätter jag igång med en ny batch. Det värsta som kan hända är att kombuchan smakar mer åt vinägerhållet så den kanske inte är sådär jättegod att dricka beroende på länge den har stått. Men den funkar fortfarande som starterkultur till en ny batch.

Ska drycken för varas i glas eller plastflaskor?

Jag säger glas! Plast och levande bakteriekultur (eller livsmedel överlag) är en dålig kombination. När du väl fyllt dina glasflaskor med den färdiga drycken så ”pys” dem en gång om dagen (detta behöver du endast göra om du smaksatt kombuchan). Om du inte gör detta kan det hända att flaskorna exploderar, vilket är direkt farligt. Jag har bryggt kombucha under ett par års tid men har aldrig varit med om en explosion.  Men sen är jag också noga med att lätta på trycket i flaskorna ;D

Hur mycket kombucha ska man dricka varje dag?

Ja säg det. Själv dricker jag ett stort glas varje kväll (ca 3 dl) och tycker att det känns rimligt.

Kan man köpa färdiga Scobys?

Jepps, det kan man. Sök på nätet eller köp av mig 😀 Jag skickar dock inte, finns till avhämtning i Malmö.

Hur blir kombuchan kolsyrad?

Det går att göra på två sätt.

 1. Om du vill ha en neutral, ej smaksatt kombucha, tappar du upp den färdiga drycken på glasflaskor med snäpplock och tillsätter 1-2 tsk socker i varje flaska. Skaka tills sockret löst sig. Låt flaskorna stå framme i rumstemperatur i två dygn. Förvara dem därefter i kylen.
 2. Genom att göra en andra fermentering. Dvs du smaksätter kombuchan med bär eller frukt. Låt den färdiga kombuchan få smak av frukt/bär i ett stort glaskärl i två dygn. Sila därefter bort frukten/bären. Tappa upp den smaksatta drycken på glasflaskor med snäpplock. Låt stå framme i rumstemperatur i två dygn. Förvara dem därefter i kylen.

Varför ska den färdiga kombuchan förvaras i kyl?

Både för att det är en levande bakteriekultur men också för att jäsningsprocessen avslutas.

 

89 KOMMENTERA

Lämna gärna en kommentar nedan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

89 Kommentarer
 • 16 maj, 2019

  Kan man låta Scobyn stå 6-8 veckor om man år bortrest en längre tid?
  Avser då att den står i sin lösning och i rumstemp.

  Eva Agardh
  Svara
  • 16 maj, 2019

   Jadå det går bra! Det enda som händer är att kombuchan kommer smaka mer åt vinägerhållet 😀

   Svara
 • 21 maj, 2019

  Vilken frukt rekommenderar du vid en andra jäsning?

  Johanna
  Svara
  • 22 maj, 2019

   Åååh, finns så många goda😊
   Hallon, hallon/havtorn, jordgubbar, äpple/kanel för att nämna några😊

   Svara
 • 24 maj, 2019

  Jag silade ner min kombucha i glasflaskor med smaksättning efter ca 12 dagar och ställde i kylen (trodde man skulle göra det), men sen smakade jag lite på det som inte fick plats i flaskan och det va bara sött, smakade inte fermenterat alls, är det nu försent med dom flaskorna i kylen ( stått i kyl i 3 dagar) att efterfermenteras eftersom de stått kallt eller kan jag ta ut dom i några dagar utan att den blir dålig tror du?

  jennifer
  Svara
  • 27 maj, 2019

   Drycken kommer inte bli mindre söt, om du nu tar ut dem från kylen. Om jag förstått dig rätt var det detta du hoppades på?

   Svara
   • 17 september, 2019

    Hej, tack för detta forum, fått massa fina svar. Har bara en liten fråga till 🙂 jag köpte en glaskontainer som har en sån kran av metall, så insidan av kranen är av metall och jag undrar hur det kan påverka kombuchan? Med tanke på att fermenteringen påverkar plast.

    Tack för svar. 🙂

    Isabella
    Svara
    • 17 september, 2019

     Hej Isabella!
     Kul att du gillar sidan🙋🏼
     Det är många som brygger kombucha i just en sådan glaskontainer som du beskriver, så det är nog inga problem. Kör på😊

     Svara
  • 3 december, 2019

   Hej! Vad göra om man fått grönt mögel på nya scobyn? Måste både vätska/svampar slängas, eller kan man fortsätta med de andra svamparna som verkar ok, samt fermentering av vätskan/fortsätta med ny sats baserad på vätskan?
   (Fick felmeddelande på mitt förra mail, osäker på om det gick fram)

   Bitte
   Svara
 • 7 juli, 2019

  Hej!
  Jag har fått en svamp av vän, med är en vätska som är ganska brun. Ska jag hälla bort detta innan jag börjar? Det finns även ett till lager på, som två svampar. Bör jag dela på dom och isåfall, ska jag hälla på någon vätska på svampen jag plockar av?
  Ska bli kul att testa detta äntligen!!

  maria
  Svara
  • 8 juli, 2019

   Hej Maria!
   Häll absolut inte bort den bruna vätskan, den är det som gör att du kan brygga kombucha 😀 Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med bryggningen
   http://back-2-basics.se/2018/11/22/hur-gor-man-kombucha/
   Du behöver inte dela på svamparna som har bildats på ytan. De kan följa med ner i din första bryggning.

   Svara
 • 12 juli, 2019

  Tack. Bra å rediga svar på fin sida!

  Ulrika
  Svara
  • 12 juli, 2019

   Tackar 😀

   Svara
   • 27 april, 2020

    Jag har gjort egen Kombucha under en längre tid men denna gång undrar jag vad som har hänt. ”Mammasvampen” sjönk ner på botten och upptill bildades rätt så snart en vit ”ny” bebis och det kom också lite bubblor men sedan stannade det av. Detta är ca under 1 veckas tid. Nu händer ingenting. Den smakar inte speciellt mycket vinäger. Annars brukar det bubbla som bara den vid tidigare tillfällen. Gjorde jag en för stor sats (ca 3 l i en stor burk med kran)? Eller vad har hänt? Vad gör jag nu? Hälsningar Helene

    Helene Damsö
    Svara
    • 30 april, 2020

     Hej!
     Det är olika från bryggning till bryggning om det blir bubblor eller inte 😀
     Kombuchan smakar mer och mer vinäger ju längre satsen står.
     Jag brygger själv i 3-liters burkar och har inte upplevt att det är för stor sats.
     Hoppas det var svar på dina frågor, annars får du höra av dig igen.

     Svara
  • 21 juli, 2019

   Hej, tappat upp Kombuchan på flaska med lite apelsinjucie (premiär kombucha för mig) Ser att det har bildas en liten scoby i flaskan. Brukar det bli så eller vad gör jag för fel?

   peder
   Svara
   • 25 juli, 2019

    Hej Ulrika!
    Samma sak händer mig emellanåt. Jag låter den dock aldrig följa med ner i en ny sats.

    Svara
    • 2 oktober, 2019

     Hej! Är kombucha som ja köper från apotea lika bra som om ja skulle göra själv? Rädd att det man köper är fake. Köpte renee voltaires kombucha. Mvh/Linda

     Linda
     Svara
  • 19 oktober, 2019

   Hej
   Åker till fjällen i vinter och har ingen plats i kylskåpet. Kan man frysa färdig kombutcha precis som man fryser vatten. Tänker förvara den utomhus nämligen i plastdunkar.

   Katarina Sireud
   Svara
   • 27 oktober, 2019

    Hej! Går säkert att frysa, men är ganska övertygad om att alla nyttigheter inte längre finns kvar😔

    Svara
 • 21 juli, 2019

  Hej! Jag har haft en skvätt egengjord kombucha stående i kylskåpet ca två veckor. Nu såg jag att det bildas en liten ” klump” i den som flyter omkring. Kan det vara en bebisscoby som har bildads av sig själv?
  / Helena

  Helena
  Svara
  • 25 juli, 2019

   Hej Helena!
   Så kan det absolut vara 😀

   Svara
 • 5 augusti, 2019

  Hej! Läste fel på instruktionerna nu när jag skulle göra kombucha för första gången och ställde in te+scobyn i kylskåpet istället för rumstempererat skåp. Teet är fortfarande sött och har inte fått några bubblor, är det förstört eller kan jag låta det stå ute i ytterligare 2 veckor? Eller ska jag starta om på nytt kanske?

  Alicia
  Svara
  • 6 augusti, 2019

   Hej Alicia!
   Jag tänker att jäsningsprocessen avstannar när du ställer in kombuchan/svampen i kylen, antagligen därför teet fortfarande är sött (beror såklart också på vilken startkultur du använt. )
   Det sägs att det går att förvara startervätska/svamp i kylen -jag har själv aldrig gjort det så har ingen erfarenhet.
   Jag hade testat att ställa vätskan/svampen i rumstemperatur någon vecka för att se om den utvecklas.

   Svara
 • 9 augusti, 2019

  Jag försökte få fram en egen scoby genom att göra en kombucha-bryggd av en flaska köpte-kombucha. Läste att den skulle stå i minst 3 veckor. Kunde inte se någon scoby alls, även om den blev lite grumlig på botten.

  Nu har den stått i 7 veckor och ingen scoby. Vad jan jag göra med kombuchan? Kan jag dricka den nu eller har den blivit dålig tror du?

  Blev det ens kombucha nu utan en riktig scoby, vågar inte dricka den om det kanske bara nu är ”gammalt vatten”. Den har dock luktat jäst länge och är lite åt vinägerhållet.

  Tycker att det är så svårt att veta när man inte har gjort det här tidigare!

  Annelie
  Svara
  • 14 augusti, 2019

   Hej!
   svårt att säga om det vätskan blivit till kombucha. Tveksamt om det inte blivit någon ytkultur alls. Har aldrig varit med om att det luktat eller smakat jäst, däremot vinäger. Förstår att det är svårt att veta när man är ny på detta.
   Personligen hade jag börjat om från scratch. Vilken köpe-kombucha hade du som startkultur?

   Svara
 • 14 augusti, 2019

  Hej, jag har gjort min första kombucha igår, den blev mörk och imorse hade min scoby sjunkit. Beror det på vilken te sort jag tog eller hur länge teet drog, eller har jag gjort något annat fel?
  Tack på förhand.

  Linda
  Svara
  • 14 augusti, 2019

   Hej Linda!
   Att scobyn sjunker betyder ingenting, den gör så ibland 😀

   Svara
 • 16 augusti, 2019

  Hej Jessica,
  Tack för bra och underhållande artikel!
  Jag har precis bryggt min första kombucha från färdig vätska.
  I min burka finns det mycket ”avlagringar” i botten. Det är bruna trådar som fallit ner mot botten.
  På toppen finns en tunn flytande vit massa som ser ut som när du får mögel/svamp i en gammal syltburk…. massan är som många små vita prickar som sitter ihop. Brygden har stått i 16 dagar nu.

  Fyra frågor,
  Är det bruna farligt? Är den förstörd?
  Är det vita en ny svamp eller är det bara mögel?

  Hur gör jag om jag vill göra en andra fermentering?
  Vad gör jag med min nya svamp?

  Med vänlig hälsning,
  Jenny Eriksson

  Jenny Eriksson
  Svara
  • 16 augusti, 2019

   Hej Jenny!
   Det är helt normalt att det finns bruna avlagringar i botten. Det bruna är inget farligt.
   Det är även normalt att få en vit massa ovanpå vätskan – en scoby. Du säger att det ser ut som mögel, vilket är svårt att säga om det är utan en bild. Mögel är oftast ”hårigt”. Nybildandet av en scoby kanske kan förväxlas med mögel om man inte är van?
   Det finns inlägg om en andra fermentering på bloggen. Sök bara på smaksättning.
   Om det bildats en ny svamp överför du den till din nya kombuchasats. Och kanske säljer du den gamla 😀

   Svara
   • 19 augusti, 2019

    Hej Jessica,
    Tack för svar.
    Kan jag skicka en bild till dig?

    Jenny
    Svara
    • 19 augusti, 2019

     Absolut:D

     Svara
     • 21 augusti, 2019

      Hej Jessica,
      Det var en ny svamp som skapats. Jag har sparat några matskedar av vätskan och förvarar svampen där i. Det står i rumstemperatur.

      Behöver ha färdig kombucha för att följa ditt grundrecept nu när jag har en egen svamp?

      Hur länge klarar sig svampen i så lite vätska?

      Jenny
     • 1 september, 2019

      Jag tar i bären tillsammans med teet och sockret tedan från början. Tycker det blir bra. Har inte sett det inågra andra recept. Vad säger du om det? //Anita

      Anita
     • 2 september, 2019

      Hej Anita!
      Har inte heller sett det tidigare 🙂 Och vet inte heller riktigt vad jag säger om detta. Med tanke på att en ny sats alltid bryggs på icke smaksatt kombucha tänker jag att det inte är optimalt. Tänker att de organiska syrorna och kulturen blir annorlunda. Kke inte något fel i det, men frågan är om inte kulturen till sist dör ut?

    • 22 oktober, 2019

     Vad lagrar man svampen i om man inte gör dryck? Fick svamp av en polare men förstår inte vad vätskan är. Tänker att det kan vara te-blandningen, samtidigt är det snack om vinärger.

     Någon som vet?

     Povel
     Svara
     • 27 oktober, 2019

      Du förvarar den i vätskan du fick den i (den färdiga kombuchan) 😊

 • 23 augusti, 2019

  Hej
  Tack för en bra artikel. Hur förvarar jag min scoby när jag inte har en brygd på gång?
  MVH Daniela

  Daniela
  Svara
  • 23 augusti, 2019

   Hej Daniela!
   Du förvarar den genom att låta den ligga i färdigbrygd kombucha i rumstemperatur. Hur länge har du tänkt låta den ligga?

   Svara
   • 25 augusti, 2019

    Hej
    Jag har haft den ett par dagar nu. Jag ska resa bort två veckor. Hur gör jag då?

    Daniela
    Svara
    • 25 augusti, 2019

     Den behöver ligga i färdig kombucha och den klarar sig definitivt i två veckor 😊

     Svara
   • 29 augusti, 2019

    Hej!
    Jag fick min första scoby i början av sommaren och har gjort några bryggningar med svart te (som jag låtit stå i 8-14 dagar) och har smaksatt med olika bär varje gång. Dock tycker jag att den varje gång smakat ganska mycket vinäger, är det normalt? De färdiga, kylda sorterna, som jag köpt i butik har inte alls smakat vinäger…

    Jenny
    Svara
    • 1 september, 2019

     Det är jättestor skillnad på ”köpekombucha” och den som du brygger själv! Att den du själv brygger smakar mer åt vinägerhållet är helt normalt 😀

     Svara
 • 29 augusti, 2019

  Hej! Tack för en informativ sida! Jag har en fråga som du kanske kan svara på, jag startade en ny brygd för 1 vecka sen och idag skulle jag ”prova” lite för att se hur långt den kommit. Upptäckte då att den kolsyrat sig! Vad kan gått fel? Har aldrig varit med om att själva bygden kolsyrat sig i glasbehållaren…

  Kristin
  Svara
  • 1 september, 2019

   Hej!
   Inget har gått fel 😀 Du har bara en potent brygd. Ibland kolsyrar den sig, ibland inte – så fullt normalt!

   Svara
 • 28 september, 2019

  Hej!

  Jag har fått blomflugelarver i min kombucha, är det bara att kasta hela faderullan då?

  Susan Enetjärn
  Svara
  • 2 oktober, 2019

   Bra fråga 😀
   Det låter ju inte så trevligt. Jag hade kastat!

   Svara
   • 3 oktober, 2019

    Ja, det är ju lite äckligt men inte farligt. Tack för svar.

    Susan Enetjärn
    Svara
    • 11 oktober, 2019

     Hej!
     – Om jag förstår saken rätt så är det baby-scobyn som är överst och mamma-scobyn underst i glasburken med kombuchan ef en 14-dagars bryggning?
     – När jag har hällt över kombuchan i glasflaskorna så brukar jag inte rengöra glasburken där kombuchan jäst/bryggts utan låter lite kombucha vara kvar tillsammans med en scoby och häller på teet. Är det fel? Behöver jag rengöra glasburken mellan varje bryggning?

     Birgitta
     Svara
     • 14 oktober, 2019

      Ja, så är det, men mamman och babyn kan även växa ihop på ytan.
      Det är inte fel att låta bottenslammet vara kvar. Jag rengör mina bryggningskärl väldigt sällan.

    • 14 oktober, 2019

     Hej!
     Behöver man diska glaskrukan där kombuchan förvaras under jäsningen mellan gångerna eller kan man bara låta lite av kombuchan ligga kvar tillsammans med scobyn och fylla på med te?

     Vilken är mamman och vilken är babyn i den färdigjästa kombuchan?

     Birgitta
     Svara
 • 27 oktober, 2019

  Hej! Jag har fått en scoby och kört ni i 14dagar,smakat sedan dag 8 men den är fortfarande väldigt söt. Det har blivit en till scoby på ytan,en tunn och den gamla sjönk och sedan åkte tillbaka upp. Normalt vad jag förstår. Nu undrar jag vad som är fel när den inte blir syrlig? Inga bubblor heller, kommer det nu eller först när jag sätter lock på? Smakar gott men för sött. Vad ska jag göra? Tack för superbra tips!

  JennicaGustafsson
  Svara
  • 29 oktober, 2019

   Hej!
   Kan bero på din starterkultur. Kan även vänta fler dagar för att se hur smaken utvecklas.
   Ibland blir kombuchan bubblig, ibland inte. Den lever sitt eget liv😊
   Den brukar dock nästan alltid bli bubblig vid smaksättning och en andra fermentering.

   Svara
 • 30 oktober, 2019

  Hej, har min tredje sats kombucha på gång. Första smaksatte jag med ingefära och den andra med färska myntablad. Båda blev goda, men ingendera blev bubblig. Jag skulle så gärna vilja få den bubblig. Jag har satt smaksättningen i samband med att jag har hällt kombuchan på flaskor, och sedan silat den i en ny flaska. Lite känns det som att de småsmå bubblor som kanske fanns försvann senast då? Har du tips?

  Nicolina Zilliacus-Korsström
  Svara
  • 31 oktober, 2019

   Prova att tillsätta en tsk socker i varje flaska tillsammans med smaksättning.
   Alternativt välj att smaksätta med bär eller frukt.
   Båda alternativen brukar ge bubblor, men det är ingen garanti 😀

   Svara
   • 31 oktober, 2019

    Tack, ska testa!

    Nicolina
    Svara
 • 12 november, 2019

  Hej
  Jag har gjort kombucha i omgångar, men har nu hållit upp ett tag. Jag undrar hur länge kan svampen förvaras i kylen. Är rädd för att den är för gammal, eller ?
  Undrar också hur länge kan man dricka sin kombucha som är klar i kylen, när flaskan ör öppnad ?
  Tack för svar 🧐🌸

  Annelie
  Svara
  • 14 november, 2019

   🤔förvara svamp eller dryck i kylskåp under tid lär ta bort nyttigheterna. Har inget tidsspann, men med tanke på att drycken och microberna trivs i rumstemp ger dig en bra fingervisning🙋🏼

   Svara
 • 14 november, 2019

  Hej
  Jag har gjort kumbucha i en stor cylinderformad glasskål vilket gjort att jag nu har två väldigt stora fina svampar. Går det att dela svampen på mitten tror du, alltså att två blir fyra?

  Hanna
  Svara
  • 15 november, 2019

   Går jättebra att dela svampen!

   Svara
 • 17 december, 2019

  Hej,
  Jag har råkat brygga på ett te utan koffein, är
  Min Scooby förstörd då? Det har bildats en bebis och det ser bra ut men undrar om all bakteriekultur förstörts av detta? Tack på förhand.
  Vänliga hälsningar,
  Helena

  Helena
  Svara
  • 17 december, 2019

   Hej!
   Vad jag förstår så innehåller kombucha bryggd på rött te endast en bakterie (vilken är den samma som gör att en ny scoby bildas), så om det är ”nyttigheterna” i en frisk kultur du är ute efter så är det kört.
   Sorry 🙁

   Svara
   • 17 december, 2019

    Hej igen,
    Tack för svar!
    Det är inte rött te utan grönt örtte.
    Är det samma sak där?
    Är båda Scoobysarna förstörda då? 😩

    Helena
    Svara
    • 19 december, 2019

     Tyvärr samma svar för detta te😞

     Svara
 • 19 december, 2019

  Har du nå bra tips på typ av glasflaska för andra fermentering och var man kan köpa dom?

  Emil Zoort
  Svara
  • 19 december, 2019

   Jag köper glasflaskor med snäpplock på ICA. Finns även på Åhléns, Lagerhaus, Granit – och säkert många ställen till 😊

   Svara
 • 28 december, 2019

  Hej
  Jag undrar hur länge den färdiga kombuchan håller i kylskåpet?
  Mvh
  Linda

  Linda
  Svara
  • 2 januari, 2020

   Vet inte hur länge, men länge 😀

   Svara
  • 2 januari, 2020

   Bra fråga!
   Har inget bra svar där. Själv dricker vi upp en öppnad flaska inom några dagar. En oöppnad håller garanterat längre.

   Svara
 • 13 januari, 2020

  Jag glömde tillsätta socker i min första kambucha, hur gör jag nu? Jag har två svampar, en i botten och en ny som är som ett lock, 5-6mm tjock.

  Gunilla Maxe
  Svara
  • 14 januari, 2020

   Ledsen men förstår inte riktigt din fråga. Du får gärna skriva mer utförligt så hoppas jag kunna lämna ett svar.

   Svara
 • 12 februari, 2020

  Hej Jessica!
  Min kombucha är på 12:e dagen nu. Finns ingen syrlighet. Har varit noga med renlighet, svart te, socker etc… har förvarat den ovanför kylskåpet där det går bra att exempelvis grodda så tror det är lagom varmt…
  Nu finns en scooby i botten och en i toppen, ingen aning om vilken som är modern 🙂
  Det ser dock ut som mögel på toppen… alltså inte bara vitt utan även grönt.
  Kan jag ta bort den översta mögliga scoobyn och fortsätta hoppas på att min kombucha blir syrlig, eller ska jag slänga allt och börja om?

  Malin
  Svara
  • 14 februari, 2020

   Det låter som att något gått snett. Jag hade börjat om från början!

   Svara
 • 16 februari, 2020

  Hur förvarar jag scoby-svampen, när min kumbucha är klar?
  I glasburk i rumstemperatur eller u kylskåp?

  Agneta Selleus
  Svara
  • 24 februari, 2020

   Hej Agneta!
   Förvara den i glasburk utan lock (använd tyg och gummiband som lock) med startervätska, dvs färdig kombucha som fått stå 14-21 dagar.

   Svara
 • 6 mars, 2020

  Min mammacoby har åkt upp till ytan igen och förenat sig med ”babyn”, som du nämner ovan. Det har liksom växt ihop.
  När jag ska göra min nya sats, vad gör jag med mamman och bebisen då?
  Låter båda följa med över i den nya?

  Helen
  Svara
  • 6 mars, 2020

   Du kan försöka sära på dem, det gör inget att de går sönder. Är mamman gammal? Om inte hade jag isf låtit båda två gå med i nästkommande sats.

   Svara
 • 12 mars, 2020

  Hej
  Någonstans har jag läst att det är mycket mera nyttiga bakteriesorter om man brygger på svart te än om det är gjort på vitt eller grönt te.
  Vad säger du om det?
  Bästa hälsningar
  Agneta

  Agneta
  Svara
  • 20 mars, 2020

   Hej Agneta!
   Ursäkta för sent svar. Har också läst likvärdig information angående svart te, samtidigt som någon annan hävdar att grönt te är det ”bästa”. Jag kör numera båda varianterna 😀

   Svara
 • 2 april, 2020

  Hej!
  Jag gjorde fel. När jag hade tappat upp den färdiga drycken på flaskor ställde jag in den i kylen.
  Allt avstannade och den smakar som outspäddsaft. Går den att rädda? eller ska jag börja om?
  //Anki

  Anki Norfall
  Svara
  • 10 april, 2020

   Hej!
   Smakade du på den färdiga drycken innan du ställde in den i kylen? En bra kombucha ska smaka surt, beroende på vilken dag du dricker den. Är det det du menar med outspädd saft möjligen 😀 ?

   Svara
 • 7 april, 2020

  Hej, jag började brygga kombucha första gången tidigare i veckan men missade helt att vätskan som scobyn låg i skulle med. Vad gör jag nu? Vänliga hälsningar Josefin

  Josefin
  Svara
  • 10 april, 2020

   Hej Josefin!
   Tyvärr, bara att börja om. Det är vätskan som är det viktigaste!

   Svara
 • 3 maj, 2020

  Hej Jessica! Tack för bra guide till oss nybörjare 🙂 Om jag har startvätska från min förra bryggning som var på grönt te, Kan jag göra nästa bryggning på svart te då? och vice versa? eller spelar det ingen roll vilket te startvätskan är bryggd på?

  tack!

  Rebecca
  Svara
 • 27 maj, 2020

  jag har bryggt på grönt te ett tag nu och vill byta tillbaka till svart te. Men sen så läste jag att man inte kan byta tillbaka från grönt till svart, stämmer det?

  Astrid
  Svara
  • 1 juni, 2020

   Olika ”skolor” ger olika svar 😊
   Jag har inte provat själv så kan tyvärr inte ge dig ett svar.

   Svara
 • 21 juli, 2020

  Har du testat att frysa kombucha? Går det?

  zeppo
  Svara
 • 20 augusti, 2020

  Hej!
  Min andra sats kombucha som nu genomgår andra fermenteringen verkar få lite olika resultat. Jag gjorde tre olika smaksättningar och den med lingon var god. Jag använde också paraguayo som jag hade hemma. Den första flaskan jag öppnade av den var också god, men nummer två luktade mycket som dålig andedräkt. Den vågade jag inte dricka utan hällde ut den och en till paraguayoflaska som hade samma drag men inte lite starkt. De kvarvarande tre har havtorn i sig. Jag är lite tveksam på lukten där med. Kombuchan har fått lite bruna trådar och bottensats. Verkar pågå fermentering? Denna sats är på grönt te (svart första omgången). Havtornsflaskorna luktar inte starkt av just dålig andedräkt, det skulle kunna vara vinägeraktigt, men jag har lite svårt att avgöra då första omgången blev klart sötare och mildare. Är det beroende på tesort eller tror du den blivit dålig av annan anledning vid upptappandet på flaska? Hur avgör jag? Smakar på den?

  Ann
  Svara
  • 29 augusti, 2020

   Det är vanligt med bruna trådar och bottensats även vid en andra fermentering. Smaka på den är alltid bra. Det kan ju lukta lite skumt av vissa frukter. Jag tycker exemepelvis inte om doften på ananas, men smaken blir god. Så smaka – helt rätt 😀

   Svara
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com