Det är helt klart festligare med hel makrill, men när det inte finns att tillgå fungerar fileér finfint! Att tillaga fisken i ugnen sparar både tid i form av att slippa ha koll, samt att resultatet blir bättre än vid stekning. Jag håller en låg temperatur i ugnen då jag helt enkelt tycker att fisken blir saftigare och godare. Har du ont om tid kan du alltid öka värmen och på så sätt korta tillagningstiden.
Makrill i ugn 4 portioner
- 600 g makrill (hel eller filéer)
- salt, svartpeppar
- 1 citron i skivor
- finklippt dill
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Lägg hälften av fileérna i en ugnssäker form med skinnsidan neråt. Krydda med salt, svartpeppar och strö över rikligt med dill. Lägg på citronskivor och avsluta med resten av fileérna.
- Tillaga ca 25 minuter i ugn. De ska uppnå 55 grader i innertemp.
Servera gärna med min peppriga coleslaw, eller min sallad på jordärtsskocka och potatis. Fast food när den är som bäst!