Det forskas mycket på bakterierna som bor i våra tarmar och hur du påverkar vår hjärna. För ett tag sedan publicerades en svenske studie som gjort kopplingar mellan alzheimers och dålig tarmhälsa (förvisso på möss).
Redan Hippokrates påstod att all sjukdom börjar i tarmen – och kanske att han inte hade så fel?

I den här studien överförde man bakterier från alzheimerdrabbade möss till friska bakterierfria möss. De bakteriefria mössen utvecklade då hjärnplack som tyder på alzheimers.  Man överförde också bakterier från friska möss till bakteriefria möss – och dessa utvecklade mycket mindre plack!

Tarmens mikrobiota påverkar vårt immunförsvar eftersom många av kroppens immunceller finns just här. Genom att ändra tarmflorans sammansättning kan man också påverka hela immunsystemet och påverka graden av inflammation i kroppen!
Följdfrågan blir då, vad är det som driver inflammation i kroppen och hur kan man påverka denna? Det kan man göra genom sin kost och sin livsstil. Man har alltså ett val, eller rättare sagt en möjlighet att välja. 

Jag tycker det här området är så himla intressant! Sen jag började intressera mig för tarmhälsan och hur mycket den påverkar i stort sett allt har jag gjort en hel del förändringar i både kost och livsstil. Hur det har påverkat mig ska vi prata om en annan dag. 

Nu ska jag hänga en stund med mannen och katten innan sängen kallar. Det blir en tidig kväll. Idag igen:D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

Ett svar på ”Tarmhälsa och alzheimers”
  1. Verkligen ett intressant ämne! Jag läste Charmen med tarmen i somras och lärde mig massor. Sen var egentligen planen att införa mer fermenterad mat i min kost, men det har inte hänt i den utsträckning jag tänkt mig. Hoppas att du i kommande inlägg kan komma med några bra tips kring hur man (enkelt…) kan få in mer fermenterad mat i sin kosthållning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com