Det är faktist inte så svårt att vara ett magsmart pretto 😀 Däremot behöver man kanske planera lite för att vara ett. Men inte ens det är speciellt svårt eller tidskrävande. Såhär gör jag för att få till det i vardagen. 

En magsmart tallrik innehåller

  • Vattenlösliga fibrer = grönsaker. Själv steker jag på grön – eller vitkål, vitlök, lök och blandar med gröna bladgrönsaker som jag förvarar i kyl i ett par dagar. I kylen finns även tunt skivad rödbeta, grovrivna morötter och annat grönt. Tag vad som finns! Frysta bär är också ett säkert kort. Lång hållbarhet och fyllda med nyttigheter!
  • Resistent stärkelse = Jag kokar hela veckoransonen av resistent stärkelse, dvs kokta kalla potatisar-sötpotatis- jordärtskocka och ibland ris i början på veckan. Sen är det bara till att plocka fram vad som behövs efter behov. 
  • Fermenterade grönsaker = Det finns alltid något mjölksyrat i min kyl. Om man inte gör det själv går det att köpa på större matbutiker. Tänk bara på att produkterna inte ska vara pastöriserade. Då är de (värdelösa) verkningslösa. Surtantes syrade har bra produkter och finns på en hel del livsmedelsbutiker här nere i Skåne. 
  • Inulin = rå jordärtskocka, sparris, vitlök och lök. Inulin stimulerar tillväxten av de goda tarmbakterierna. Tänk bara på att inulin kan ge ganska rejäla gaser om tarmfloran inte är så bra. Kan kanske vara bra att känna till 😉 

Jag tröttnar aldrig på den här tallriken! Men sen går den ju att variera i det oändliga med val av grönsaker, protein, örter och vinägretter. 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

2 svar på ”Magsmart mat”
  1. Tack för tipsen! 🙂 En fråga dock; de grönsaker du nämner i samband med inulin ovan – ska de ätas råa för att inulinet ska bibehållas eller är det ok att tillaga dem på något sätt?

    1. Såg din kommentar på tarmhälsa och alzheimers först nu, men då har du redan fått svar på din fråga.
      Näringsämnen förstörs ju vid upphettning, så det bör ju även fibrer göra?!
      Men ät både rå och tillagad jordärtskocka (och lök). Då har du ju garderat dig 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com