Hört talas om kombucha? Det är en en fermenterad dryck som görs på te, vatten och socker. Men innan man kan sätta igång och göra sin egen hälsodryck så måste man köpa eller göra en egen SCOBY. SCOBYN är en koloni av bakterier och jästsvampar.
Det är verkligen hur enkelt som helst att odla fram en sådan här jästsvamp, men det tar ett par veckor. Som vid all fermentering är det superviktigt med hygienen. Tvätta händerna noga och använd kärl och redskap som är av glas eller rostfritt stål. 

För att odla fram en scoby behöver du:

 • 1 stor och steriliserad glasburk på 2-3 liter
 • 1,5 liter vatten
 • 1 dl socker
 • 2 påsar grönt te (utan smak)
 • 3 dl färdigköpt kombucha (utan smak)
 1. Koka upp vattnet och ta sedan från värmen för att svalna. Lägg i tepåsarna och låt dra 20 minuter.
 2. Ta upp tepåsarna och häll ner sockret. Rör runt till det löser sig. Låt tevattnet svalna helt innan du tillsätter den färdigköpta kombuchan. Finns det en liten slajmig sak i den färdigköpta flaskan så låt den följa med. Det är början på något bra 🙂
 3. Täck sedan glasburken med något som släpper igenom syre. Antingen ett kaffefilter eller en silduk (eller en gammal bomullsskjorta) och fäst med ett gummiband.
 4. Sen är det bara till att vänta….i sisådär en 3-4 veckor. Det beror lite på hur varmt du har det i ditt hus. Svampen är färdig när den är ca 0,5 cm tjock.

Efter ett par dagar bildas en ljus hinna på ytan, det är detta som växer sig tjockare efterhand och blir till en SCOBY. Tevattnet kommer gå från klart till grumligt och ju längre tiden går, desto mer kommer den dofta av vinäger.
En fräsch svamp är lite vitgul i färgen.  Det kan hänga lite bruna trådar från den och det är inget som är fel. Ju äldre svampen blir (efter några omgångar kombucha) kan den bli lite åt det brunare hållet.

Här har jag hällt upp det avsvalnade tevattnet, tillsatt socker (och löst upp det) och hällt på den färdigköpta kombuchan. 

Sen är det bara till att täcka över burken med ett tunt tyg, ett kaffefilter eller en fin silduk och sätta ett gummiband runt om. Sen ställer man burken åt sidan och väntar i sisådär en 2-4 veckor.

Och medans man väntar så växer den lille SCOBYN till sig. Såhär ser han ut uppifrån…

Nu när svampen är klar är det dags att sätta igång med att göra din första sats kombucha! 
Fram tills dess är det bara till att sätta igång med din odling. Vad väntar du på? Nedan följer några länkar som kanske kan vara av intresse. 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

39 svar på ”Odla fram en kombuchasvamp (scoby)”
 1. Hej! Vad menar du med ”färdigköpt kombucha”? Häller du i färdigbryggd kombucha från en flaska alltså? Eller syftar du på SCOBY?

  1. Hej! Bor du i Malmö så har jag scobys och ”startkultur” till försäljning.
   Annars kan du köpa på nätet, alternativt köpa en färdig kombuchadryck och odla fram en scoby från denna.

    1. Hej Lena!
     Ledsen för mycket sent svar. En svamp och 2 dl vätska kostar 150:-
     Jag har en svamp kvar, men den har stått i 28 dagar. Vill du ha den blir det snabba bud och upphämtning imorgon 😀
     Annars är nästa sats klar om ca 21 dagar.
     /Jessica

 2. Hej,
  Jag har försökt två svängar nu med att odla fram en svamp men det händer inget. Vad kan jag göra gör fel? Första gången följde jag ditt recept här.

  Det är 22 grader i skåpet den står i nu under kallmånaderna.

  Ha det gott!
  Med vänlig hälsning,
  Andre

  1. He Andre!
   Vilken sorts kombucha använder du? Tänker att felet kan ligga där. Jag har fått bra resultat med Karma kombucha samt Betteryou.
   De gånger jag misslyckats har jag använt andra sorter.
   Gör ett tredje försök med någon av sorterna ovan så hoppas vi på bättre resultat!

   1. Hej,
    Tack för svar! Jag har tidigare testat Captain Kumbucha, men då gör jag ett försök med Betteryou ikväll och hoppas på att det blir bra. Spelar det egentligen någon roll vilket socker jag använder. Skulle jag exempelvis kunna använda ekologiskt bryggsocker, vilket jag använder till ölbryggning?

    Ha det gott!

 3. Hej,
  Har odlat fram 3 fina Scoby’s.
  Men vad gör jag med vätskan jag odlat fram Scobyn i? Kan jag lägga tillbaka Scobyn där när jag har en färdig sats Kombucha eller är det bara att hälla ut?
  Mvh
  Ingela

  1. Vätskan kan du använda för att brygga en ny sats kombucha👍🏻

   Du kan även lägga tillbaka svampen/svamparna och göra ett scobyhotell – men då måste du hälla ut lite av vätskan som de legat i och fylla på med ny näring, dvs te och socker.

  1. Menar du att en ny scoby har ”växt fast” i mammascobyn? Isåfall är det bara till att dela dem längs med… alltså inte göra två halvmånar utan dela dem till två fullmånar. Hahaha, förstår du hur jag menar?

    1. Precis! Oftast växer den nya scobyn fast i mamman, och efter ett par bryggningar är scobyn så pass tjock så att den går att dela. Ibland händer det att mammasscobyn lägger sig på botten och då bildas en ny scoby på ytan, vilken du kan låta väx till sig så den blir ca 0,5 cm tjock. Därefter har även denna blivit en ”mammascoby”.

 4. Hej!

  Vet inte om du är aktiv här längre men jag provar.
  Jag har lyckats odla fram en kombucha svamp med hjälp av en flaska färdig kombucha. Har jag nu gjort kombucha eller bara svampen att göra kombucha av?

  1. Du har gjort både en svamp och kombucha😊
   Däremot brukar den batchen som svampen vuxit fram i inte vara så god då den stått många veckor. Brukar smaka riktigt surt. Den funkar däremot utmärkt att brygga en ny batch på.

  1. Vilken sorts te har du bryggt kombuchan på? Kanske att det kan bero på temperatur, alternativ att du haft för lite färdig kombucha i förhållande till mängden te.

   1. Gjorde första två efter en annan recept med mindre kombucha. Nu när jag gjorde efter din recept ser det lovande ut. Tack så mycket.

    1. Hej! Tack för bra recept och sida! Jag tror att jag lyckats odla fram 2 scobysar på en gång😬 Om jag fattar dej rätt så kan jag nu ta vätskan den ligger i och brygga mej en kombucha? Och en fel av vätskan fyller jag på med te och socker och använder som scobyhotell? Ska hotellet bo i kylen eller i rummet?😉 Behöver jag fylla på hotellet med energi efter hand?
     Mvh Sara

     1. Hej Sara!
      Ja, du kan ta vätskan och brygga kombucha. Du behöver inte göra ett hotell, utan du kan flytta med båda scobysarna till den nya satsen kombucha.

    2. Hej, skulle vilja skicka dig en bild från min ”scoby” som jag fixade den 26 Februari. Den har inte möglat men ser inte ut som hos dem andra. Men luktar starkt ättika. Är det möjligt, snälla?

 5. Tack för recept! Jag har haft min sats på gång i kanske fyra veckor nu, varmt o mörkt, men ingen tillstymmelse till någon scoby ännu, bara lite löst grumligt i botten, luktar friskt av typ vinäger. Verkar inte bli något, men kan jag använda vätskan på något sätt? Känns onödigt att hälla ut när den inte blivit dålig eller så.

  1. Hej Ida!
   Hmmm, det låter som att bakteriekulturen inte utvecklats. Har faktiskt aldrig varit med om att det inte bildats någon form av ytlager, dvs svamp/mögel. Vågar inte säga om den är drickbar eller ej, men själv skulle jag inte använt den.

   1. Hur länge kan jag förvara en svamp om jag vill göra ett uppehåll. Ska den då ligga i en burk med ett par dl färdig kombucha och med lock på.
    Hälsn Eva

    1. Hej Eva!
     Vid ca 21 dagar tänker jag att kulturen börjar svälta ut, så då behöver den mer socker för att överleva. Däremot ska den aldrig förvaras med lock på 😀

     1. Hejsan!

      När jag förvarar svamp o vätskan i kylskåpet, ska jag inte ha lock på då? Jag sätter alltså inte en ny sats direkt utan förvarar svampen med vätska i kylskåpet, tills jag gör ny sats.

      Jag har för mig att man ska kasta svampen när den blivit brun, stämmer det?

      Mvh
      Bodil Rosdahl

 6. Jag har satt igång att försöka få en scoby, använde Captain kombutcha, få se hur det går.
  Har läst nånstans att det skulle funka med ren äppelcidervinäger också, vad tror experten?

  1. Hej!
   Jag har tyvärr aldrig själv lyckats med Captain kombucha, men hoppas det går bra för dig.
   Vågar inte säga något om äpplecidervinäger som starterkultur, har inte stött på detta tidigare 😀

   1. Hej! Jag har följt detta recept, använde kung markattas neutrala Kombucha som startkultur. Hade grönt te. Men det händer inget,den har stått i 3 v nu. Det är lite grumligt på botten, annars är den hyfsat klar gul i färgen, doftar lite surt te. Finns ingen hinna på den. Ska jag ge den mer tid eller ska jag börja om?

    1. Hej!
     Har inte provat Kung Markatta, men har själv haft problem med de flesta märken som säljs i butik. Det brukar bildas en hinna, så jag rekommenderar att du smakar på drycken. Den ska smaka surt med tanke på hur länge den har stått. Om inte hade jag själv börjat om.

 7. Hej! Upptäckte att jag inte har en tillräckligt stor glasburk. Kan man halvera satsen eller blir scobyn för liten då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com