Älskar den här soppan! Kokosmjölk, lime, chili och koriander tillsammans med ingefära (eller galangal om du lyckas hitta detta) och kyckling ger en smakrik och härlig soppa! Låt dig inte avskräckas av den långa innehållsförteckningen. Det här är vanlig mat för vanliga människor 🙂
Tom Kha Gai 4 portioner
- 500 gram kycklingfilé
- 1 gul lök
- 1 röd chili
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk kokosolja
- 1 ”tumme” ingefära (hittar du galangal så ta det)
- 3 stjälkar citrongräs
- saft från 2 limefrukter
- 5 kaffir limeblad
- 200 g shiitake svamp (ostronskivling går också bra)
- 2 tomater
- 6 dl kokosmjölk
- 3 dl vatten eller buljong
- 2 msk fisksås
- salt
- koriander
- 2 pkt shiratakinudlar eller sjögräsnudlar
- Finhacka gul lök och chili. Fräs tillsammans med pressad vitlök i kokosolja. Skiva ingefäran i tunna skivor och banka citrongräset med knivskaftet för att frigöra smaken och vänd ner i stekgrytan.
- Häll därefter på kokosmjölk och vatten. Låt sjuda upp. Skiva kycklingfilén i tunna skivor och lägg ner i grytan. Låt sjuda ca 10 minuter. Dela svampen i mindre bitar och blanda ner denna tillsammans med tomat, limejuice kaffir-limeblad i soppan. Sjud ytterligare 5 minuter. Smaka av med fisksås och eventuellt mer salt. Grovhacka koriandern och toppa med denna strax innan servering.
Ät soppan som den är eller tillsammans med shirataki- alternativt sjögräsnudlar.