I en perfekt värld ska du vakna av dig själv (helst av solens strålar) innan väckarklockan ringer. Därefter ska du så snart som möjligt gå ut på en morgonpromenad för att få dagsljus i dina ögon så kroppen blir inställd på att det är dag och din dygnsrytm och de hormoner som följer denna ska vara i balans.

Efter promenaden är det bra om du tar en stund för dig själv och mediterar. Bara är lite. Just  här och just nu.  Att barnen måste väckas, kläs på och komma till dagis finns inte just nu. För du är ju bara här och nu!

Drick därefter ett glas guldmjölk eller en kopp matcha te. Och en smoothie på en massa gröna bladgrönsaker! Hoppas det får fart på magen och att ett besök toalettbesök känns aktuellt. Men du, du vet väl om att du sitter i en onaturlig ställning när du sitter på toaletten va? Den normala ställningen är egentligen att sitta i en hukad position, i en så kallad squat position. Som när du kör squats på gymmet (för det gör du väl?!). Men bli inte orolig. Du kan köpa en en pall som hjälper dig med detta så att du så kallat ”sköter magen” på rätt sätt. När du är färdig så glöm för all del inte att titta ner och beskåda vad du åstadkommit. Färg, form, doft och volym är viktiga saker att känna till för att veta om du äter ”rätt” eller inte. Det finns mallar som berättar för dig precis hur det ska se ut så att du vet om det du lämnar efter dig behöver justeras.

Redo för jobb? Om du har ett stillasittande jobb är det bra om du står upp eller skaffar dig ett gåskrivbord, för vi är ju inte anpassade för att sitta ner hela dagarna. Och ta det lugnt med kaffet! Inget kaffe efter lunch, då det kommer påverka dina stresshormoner och därmed även din sömn!
Sen är det är bra om tar med dig egen lunchlåda (en i glas eller stål då eftersom plast är hormonstörande.) Då vet du varifrån maten kommer och att den inte innehåller några tillsatser eller gifter. Glöm inte bort att tugga varje tugga 30 gånger innan du sväljer så att maten verkligen är sönderdelad. Drick inget en halvtimme innan och efter lunchen för då minskar du på magsyran och det kan bli svårare att bryta ner maten och det är ju inget bra!
När du väl dricker så bör det vara vatten, alltså filtrerat vatten för vårt dricksvatten är allt annat är rent. Installerar ett filter där hemma eller köp en sån där kolfilterflaska som du kan ha på jobb. Fast den där flaskan är ju oftast av plast och plast är ju hormonstörande….Hur går det där ihop egentligen?

Hoppas du har lite energi över efter arbetsdagen för nu ska det tränas! Vi är ju skapta för att röra på oss! Varje dag!   Fast det hade nog varit ännu bättre om du hade tränat på morgonen. I alla fall om du vill stimulera dina GH- nivåer lite extra. Men ja ja, nu är du ju ändå här.  Styrketräning är bra. Och intervaller! Tänk tillbaka på hur det var när vi var jägare och samlare. Vi var tvungna till att bära och släpa på tunga saker och ibland var vi tvungna att springa för allt vad våra ben höll – som när vi blev jagade av en tiger! Försök ha det i minnet när du väljer hur du ska träna.

Hungrig efter träningen? Jamen först får det bli ett besök på den lokala mataffären. Kylen fyller ju inte på sig själv där hemma. Det ska vara ekologiska och gärna närproducerade grönsaker och köttet ska komma från gräsbetande djur. Tänk även gärna på vilka grönsaker som är i säsong just nu. Och du, broccoli är en sådan grönsak som ska ätas typs nästan direkt efter den har skördats för att alla näringsämnen ska vara intakta. Det är i varje fall vad jag har hört.
Sen är det ju bra om du äter en anti-inflammatorisk kost med. Kanske att alla behöver det här? Antagligen är det så, eller så ligger det bara i tiden just nu. Men kanske bäst att ta det säkra före det osäkra?! Så förutom ekologiskt, gräsbetande, närproducerat och säsonglivsmedel lägger vi nu också till AIP.
Hur som helst så är vår jord ändå utarmad så du kan ändå inte äta dig till hälsa utan tillskott. D-vitamin, omega-3, magnesium och zink måste alla ta. Det är i varje fall vad jag har läst på nätet.

I köket ska allt göras från grunden. Det är okej om du fortfarande köper smör – men då är det nog bäst om du gör ghee av det för mjölkprotein är inget bra. När du ändå är igång i köket är det lika bra att du sätter igång att syra grönsaker, koka buljong och dra igång en ny laddning guldmjölk. Gör gärna ett par lunchlådor med så du slipper dilemmat med utelunch kommande dagar.

När du väl sätter dig i soffan är klockan antagligen redan för mycket för egentid med datan, telefonen eller TV:n. För du vet väl att du bör stänga dessa två timmar innan du ska gå och lägga dig (vilket är senast 22:00 om din kropp ska få maximal återhämtning.) Kanske att du kan dra på det en halvtimme eller mer om du bara ändrar dina gears från blått ljus till gult ljus. Du kan också köpa gula glasögon och ta på dig dem medan du ser på Netflix och hoppas på att din bättre hälft tycker att du ser lika het ut som du känner dig. Det är om du vill få till det alltså. Och det vill man väl? För alla andra gör det minst tre gånger i veckan och man vill ju inte va onormal.
Apropå kontakt så måste man också träffa sina vänner och ta hand om de relationerna. När då?

När klockan blir 22.30 ligger du fortfarande vaken och funderar på hur du ska få till 8 timmars sömn, promenad i dagsljus, meditation, 8 timmars arbetsdag, medhavd lunch, restid, träning, inköp av bra råvaror, matlagning , umgänge och avkoppling under nästkommande dygn…

Det här med hur man ”bör” leva för att uppnå optimal hälsa är en stress i sig. Med facit i hand har jag själv varit ett offer för det här. Lösningen för mig var att bestämma mig för vad som var viktigt för mig och känna efter hur saker och ting påverkade mig och min hälsa. Att sluta lyssna på ”sanningar” om än det ena och det andra. Att bestämma mig för vad som låter rimligt och logiskt och agera därefter.

Hur är det med dig? Lider du av hälsostress?

 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

6 svar på ”Hälsostress”
  1. Underbart skrivet, obehagligt stor igenkänningsfaktor (började till och med gråta). Tar åt mig av dina ”lagom”-råd <3

  2. Haha, vilket spot on-inlägg! 😀 Du fick verkligen med allt! Nja, hälsostressad vet jag inte om jag är, men jag försöker göra medvetna val hela tiden, för att fokusera på det som känns viktigast och strunta i resten. Och då menar jag verkligen strunta i, för annars blir det en stress istället.

  3. Så otroligt bra skrivet och oj vad jag känner igen mig! Är konstant stressad över alla hälsoråd! Kan tex inte längre sitta ner och läsa en bok utan att känna mig stressad av att det är dåligt att sitta! Mycket tänkvärt inlägg, tack!

    1. Nej det är inte helt enkelt det där, men man måste ta ställning och tänka efter vad som är viktigt i ens liv. Vad behöver du göra för att må bra och vad är rimligt i ditt liv?
      Men du Jonna, jag tycker att du ska sitta där och läsa din bok med gott samvete. Det är återhämtning på hög nivå och det kan man knappast få för mycket av i dagens samhälle. Kram på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com