Är det så att tarmen blir mer genomsläpplig med lågkolhydratkost? Första gången jag läste om det här var i ”The perfect health diet” av Paul Jaminet. Han skrev att om man drog ner för mycket på kolhydraterna så skulle det påverka tarmslemhinnan och göra den tunnare. Jag minns inte att han förklarade hur och varför (eller så ville jag kanske förstå just då 😉 men idag fick jag det förklarat för mig!

Bakterierna är beroende av fibrer, det är deras mat – och fibrer äter man inte speciellt mycket av om man kör low-carb.

Bacteria can be extremely resourceful in their dietary deprived state. That´s because they have another source of carbohydrates, our intestinal mucus.

Tänk om det är så att de börjar kalasa på tarmshlemhinnan!  Det i sin tur betyder ju att den blir mer genomsläpplig vilket bidrar till inflammation i kroppen…

Minns ni att jag pratat om MAC´s tidigare? Microbiota accessible carbohydrates – kolhydrater som dina gutbugs kan fermentera och göra energi av. 

MAC´s finns det rikligt av i grönsaker, rotfrukter, frukt och bönor. Så för att föda dina vänner (och för att få så många olika gynnsamma bakterier )behöver du äta en hel del MAC´s. Ju mer och fler MAC´s, desto mer kommer de att fermentera vilket genererar mer SCFA (short chain fatty acids) vilket bidrar till att stärka tarmslemhinnan och verkar dessutom ha en positiv effekt på vårt immunsystem. 

Vad tror vi om det här?

 

 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

6 svar på ”Low carb, tarmgenomsläpplighet och inflammation”
 1. Åh sånt här tycker jag är jättespännande att läsa om! Vi har varit mycket sjuka här hemma och jag försöker att använda kosten för att bli mer motståndskraftig. Jag tror verkligen att det vi stoppar i oss har mer effekt än vi kan tro. Back to basic är nog ett bra upplägg!

  Du skriver bra texter, svåra saker skrivet på ett läsvänligt sätt ?

  1. Kosten har absolut en stor betydelse!

   Och vad bra att du tycker jag skriver enkelt och läsvänligt! Det är ett av mina mål med den här sidan 😀

 2. Eftersom det finns mycket fibrer i grönsaker tycker jag nog att man kan kombinera low carb med ett högt fiberintag och därmed undvika problemet med tarmgenomsläpplighet. Själv äter jag minst 5-600 g grova grönsaker varje dag, företrädesvis olika kålsorter, och en del rotfrukter, men samtidigt definierar jag min kost som low carb. Man behöver ju inte äta frukt och fullkornspasta för att få i sig tillräckligt med fibrer. Så tänker jag iallafall.

  1. Nyfiken på hur man kombinerar low-carb med ett högt fiberintag, för det blir ju inte så mycket fibrer även om man äter 5-600 g grönt/dag.
   Och hur blir det med mångfalden av bakterier?

   1. Hur mycket är ett högt fiberintag, egentligen? Kollar man din föreslagna lista ovan är det ju egentligen bara bönor som har ett riktigt högt fiberinnehåll; övriga ligger på ungefär samma nivå. Beroende på vilken dagsdos man ska upp i måste man kanske isåfall äta bönor varje dag?!?

    Mångfalden av bakterier – livnär sig olika bakterietyper i tarmen på fibrer från olika källor? Isåfall behöver man så klart variera sig mer, men frågan är hur mycket – finns det några som lever på broccoli och andra på vitkål, t ex, eller måste det vara större skillnad, som t ex broccoli och någon frukt?

    Intressant diskussion! 🙂

    1. Det beror på vem du frågar. Ett högt fiberintag alltså.
     Det finns ju olika typer av fibrer och dessa återfinns i olika livsmedel eller livsmedelsgrupper. Men variation för mångfald och en bred tarmflora verkar logiskt. Pektin, inulin, fruktooligosackarider, betaglukaner och resistent stärkelse är magsmart mat, och finns i olika livsmedel livsmedel. Olika stammar livnär sig på olika typer av fibrer, så ja – det är skillnad på broccoli och frukt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com