Ljummen sallad med rödbetor och fetaost 4 portioner
-
500 g rödbetor
- 250 g grönkål (brysseslkål eller spetskål)
- 2 gula lökar
- 100 g ruccola
- 2 avokado
- 1 äpple
- 150 g fetaost
- 80 g valnötter
- smör att steka i
- saft från 1 citron
- oliv- eller avokadoolja
- salt och svartpeppar
- Om du är riktigt hardcore behåller du skalet på betorna och äter även detta efter kokning. Det ger en lite bitter ton och är inte lika gott, så skala för all del betorna om du vill ha en sötare smak. Koka betorna hela om de är små, annars kan du dela dem på hälften. Koka upp och låt sjuda på svag värme tills de är mjuka men med tuggmotstånd (ca 15 min). Känn efter med en sticka så de är färdiga.
- Hacka lök samt grönkål och stek lite mjuk i smör. Tag från värmen och vänd ner ruccolan. Lägg därefter upp på ett stort avlångt serveringsfat.
- Klyfta rödbetorna och skiva äpplet i tunna skivor. Dela avokadon på mitten och skiva sedan i skivor. Fördela rödbetor, äpple och avokado jämnt över det gröna.
- Strö över fetaost och grovt hackade valnötter.
- Pressa över citronsaften och ringla över rikligt med olja. Smaka av med salt och peppar.
- Salladen går utmärkt att äta som ensamrätt, men funkar också som tillbehör till exempelvis lamm eller kyckling. Galet gott. Bara så du vet 😉