Har du tänkt på varför du väljer bort vissa livsmedel? Att välja bort livsmedel för att man inte mår bra av dem är en sak – men att välja bort livsmedel för att de inte tillhör en viss kosthållning och att man inte ”får” äta av dem…Vem bestämmer det? Det är väl du som bestämmer över din hälsa, din kropp och vad du stoppar i den?

Man behöver inte följa en viss diet eller kosthållning slaviskt. Det behöver inte vara svart eller vitt! Du kan skräddarsy en diet som passar just dig och dina förutsättningar, värderingar och mål! Du blir inte en sämre människa för det. Snarare en bättre.

Välj inte bort bönor, potatis och ost bara för att du kör paleo.
Välj inte bort underjord grönsaker, kokta kalla rotfrukter och bönor bara för att du kör LCHF.
Fundera på varför just du ska välja bort vissa livsmedel.

Välj inte bort ett livsmedel bara för att vi inte åt det för 10.000 år sedan.
Välj inte bort ett livsmedel bara för det innehåller lektiner. 
Välj inte bort ett livsmedel bara för det innehåller kolhydrater. 

Läs på och bilda en egen uppfattning om hur dåligt/farligt ett livsmedel verkligen är. Ta sedan ställning till om du kan/vill äta det här livsmedlet ofta, sällan eller aldrig. Basera det på dina kunskaper, förutsättningar, värderingar och mål. 

Låt inte någon annan bestämma det där. 

#jättetröttpåkostpolisen

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

3 svar på ”Det där ”får” man väl inte äta på…”
 1. Så oerhört bra skrivet! Din blogg är min nya favorit!
  Ätit Lchf i flera år men börjar mer och mer fundera och ifrågasätta om man verkligen ska utesluta tex bönor och rotfrukter och en och annan frukt. Problemet är att jag nu utvecklat någon form av matångest som gör att jag inte vågar äta vissa saker. Livrädd att gå upp i vikt men vill samtidigt väldigt gärna se om jag kan få tillbaka mitt vackra hårsvall igen som tyvärr försvunnit i samband med att jag ätit Lchf. Har nog bara 1/3 kvar av mitt hår och kvaliteten är usel, det forsätter bara rasa. Har inte lyckats finna svar på varför håret blir knas av Lchf men en googling visar att jag definitivt inte är ensam om det problemet. Man kan ju misstänka att något fattas i kosten ?

  1. Hej Jonna!
   Först och främst tack och vad kul att du gillar bloggen!
   Det du beskriver, ångest över att äta vissa saker, är väldigt vanligt. Speciellt om man ätit på ett visst sätt under en lång tid.
   Jag har själv varit där så jag vet precis hur du känner. Men det går att vända det tåget 🙂

   Har också hört om många som tappar sitt hår på LCHF. Jag vet inte helt säkert vad det beror på, men tänker att stress och näringsbrist kan vara två rimliga anledningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com