/ Fermenterat / Mjölksyrade morötter med ingefära och chili

Mjölksyrade morötter med ingefära och chili

Jessica den 10 april, 2017 - 19:18 i Fermenterat, Grönsaker

I sex långa veckor har jag väntat på att få provsmaka de här mjölksyrade morötterna och idag var det äntligen dags! Kan säga att det var precis lika gott som jag hade föreställ mig. Att mölksyra grönsaker är inget svårt. Det jobbigaste är den här väntan på att de ska bli färdiga. Men den som väntar på något gott…

Mjölksyrade morötter med ingefära och chili

 • 1 kg ekologiska morötter
 • 2 röda chili
 • 1 vitlöksklyfta
 • ingefära, ca 6-8 cm
 • 15 g jodfritt salt
 1. Riv morötterna på grövsta sidan av ett rivjärn. Lägg i en stor bunke. 
 2. Finhacka chili, vitlök och ingefära och vänd ner bland morötterna. Häll på saltet och blanda ingredienserna. Låt sedan grönsakerna stå ca 20 minuter så att saltet börjar dra vätska ur morötterna. 
 3. Knåda sedan morötterna med din näve så att de vätskar sig väl. 
 4. Lägg därefter ner morötterna, lite i taget,  i en burk med snäpplock och pressa och packa morotsrivet med hjälp av din knutna hand. Det viktiga är att det ska vätska sig så att morötterna ligger i sin egen lag. Fortsätt tills burken nästan är full. 
 5. För att morotsrivet ska stanna i vätskan behövs en tyngd. Om det är möjligt tar jag en liten glasskål som får plats i burken. De gånger det inte går fyller jag en plastpåse med vatten och lägger som tyngd. Jag vill inte att plasten ska ha kontakt med grönsakerna – så jag lägger ett vitkålsblad som ”skydd” mellan påse och grönsaker. 
 6. Stäng därefter locket och ställ burken på en bricka (eftersom innehållet kan pysa över något) på en mörk, rumstempererad plats. Låt stå i 12 dagar och flytta därefter burken till kylen där den får stå och mogna 3-5 veckor. 

4 KOMMENTERA

Lämna gärna en kommentar nedan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer
 • 4 november, 2020

  Hej,
  Testade att syra morötter. Men fick mögel i de övre ca 3 cm. Verkar bero på att vätskenivån sjunkit. Ska man fylla på med saltvatten? Initialt var vätskenivån över morötterna. Jag täckte med ett kålblad och la sedan en plastpåse med vatten och skruvade på locket.

  Helene Wahlström
  Svara
  • 10 november, 2020

   Om vätskan sjunker ska du fylla på med nytt saltvatten. Hade du rätt mängd salt i förhållande till vatten från start?

   Svara
   • 10 november, 2020

    Hej Jessics
    Jag gjorde enligt ditt recept o där ingår salt men inte vatten. Eftersom det vätskade sig när jag pressade ihop morötter mm så tillsatte jag inget vatten. Vätskan pyste över de första dygnen men sen verkar det ha sjunkit. Använde skruvlock där plastpåsen stack ut så får kanske fixa en bättre burk innan nästa försök. Och kanske fylla på med saltvatten efter några dagar.
    Receptet låter spännande så jag kommer att prova igen.

    Helen wahlström
    Svara
    • 13 november, 2020

     Hej Helen!
     Tänker att det kan vara burken med skruvlock som är boven i dramat. Testa en burk med snäpplock och se om det hjälper. Själv använder jag det sistnämnda och har aldrig haft problem med mögel.
     Med vänlig hälsning, Jessica

     Svara
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com