Det är nu ganska många år sedan jag började plast/kemikaliebanta mitt hem. Anledningen till att jag började med detta är att de innehåller hormonstörande ämnen, ämnen som påverkar hälsan på lång sikt. Hormonstörande ämnen återfinns i plast och i många konservburkar, men även teflonkärl innehåller kemikalier som lätt släpper vid värme. Köket är på så sätt ett av de ställen där vi lätt blir exponerade för kemikalier som kan vara skadliga för oss. Plast och/eller teflon + värme= en jättedålig ekvation. Alltså lunchlåda i plast + micro = sämst!
Jag tycker inte man ska nojja för mycket över det här, för det kan man (been there, done that) men det finns ju en massa enkla saker man förändra över tid. Här kommer mina 5 bästa tips för att plast-/kemikaliebanta köket.
- Byt ut dina kokkärl i teflon mot gjutjärn och rostfritt stål.
Teflon eller s.k non-stick-beläggning, innehåller perfluorerade ämnen (PFAS) som i princip är helt onedbrytbara. De är alltså varken bra för dig eller för miljön. - Matlådor.
Byt ut alla matlådor i plast till matlådor i rostfritt stål eller glas. De i glas finns bland annat på IKEA och går även utmärkt att frysa. - Köksredskap.
Bort med plasten och in med rostfritt stål eller trä. Det här steget blir ganska naturligt när man har införskaffat sig gjutjärnspannor. - Skärbrädor.
Välj trä. Helst inte en limmad, utan en bräda som är ”hel”. - Skålar och formar.
Välj glas, porslin eller rostfritt stål.
Det här är en process som tar lite tid med tanke på att det kostar en slant. Gjutjärnspannor och andra bra kokkärl är ganska dyra, men man kan ju börja med att byta ut en stekpanna och bara några få lunchlådor.