Att sömnen har en stor påverkan på vår hälsa och vårt mående är tyvärr inte självklart för alla. Det är inte helt ovanligt att jag möts av stora frågande ögon när jag börjar fråga om hur sömnen och kvällsrutinerna ser ut. Med tanke på att dålig sömn bland annat påverkar…

 • ditt mående
 • ditt immunförsvar
 • dina träningsresultat
 • din vikt

…borde det här verkligen vara ett fokusområde. Jag har själv inte alltid prioriterat det här, men ju äldre jag blivit desto mer har jag också förstått de vinster en god natts sömn ger mig.

Sömnen påverkas också i högsta grad av vår livsstil, exempelvis av

 • vad vi äter
 • stress (att duga, vara till lags, hinna och prestera för att nämna några)
 • rörelse och träning
 • (dags)ljus, TV, mobil
 • alkohol, koffein, nikotin (och andra droger såklart)

Har du en taskig livsstil så sover du dåligt och sover du dåligt så är det ett kvitto på att du har en taskig livsstil. Så vad är hönan och vad är ägget?

Jag vet inte om man kan generalisera och säga att man blir så mycket klokare med stigande ålder, men när det kommer till sömnen och dess inverkan på vår hälsa och vårt välmående så är det här absolut något som blivit mer påtagligt ju äldre jag blivit.

Ni är väl helt införstådda med att styrketräning är en viktig pusselbit i mitt liv? Om inte så jo, så är det faktiskt. Tränar 3-4 gånger i veckan för att det får mig att må så sjukt j-a bra! Sen tycker jag såklart att det är väldigt roligt, annars skulle jag liksom inte orka eller vilja hålla på som jag gör. Men….även om det här är en stor och viktig del av mitt liv så hoppar jag numera över träningen om jag inte sovit bra. Jag tränar på morgonen innan jobb alltså. Om det inte blir av då så blir det inte av alls. Hur som helst så har jag insett hur mycket en god eller dålig natts sömn påverkar mig och mina träningsprestationer (och gains 😉 Har jag sovit som en kratta kan jag lika gärna vara utan det där träningspasset. Att inse det här har gett mig mindre stress, större gains och mer sömn. En major win på alla sätt och vis!

Det finns mycket man kan göra för att påverka sömnen och kvaliteten på denna. Här kommer mina bästa tips, de som hjälpt mig mest för att få till sömnen och på så sätt få till den andra hörnstenen i livspusslet. Och jag förutsätter såklart att den första hörnstenen, dvs kosten redan sitter.

 1. Undvik kaffe och andra koffeinhaltiga drycker efter lunch. De ökar stresspåslaget i kroppen och gör det svårt att slappna av och sova.
 2. Säg hejdå till allt vad alkohol heter. Alkohol påverkar dig på samma sätt som koffeinhaltiga drycker fast med en fejkad känsla av att du är avkopplad och lugn.
 3. Rör på dig (så du blir ansträngd och svettig)! Ännu viktigare om du har ett stillasittande jobb. Det kommer göra dig först pigg och glad, sedan avslappnad och trött.
 4. Var inte rädd för kolhydrater. Speciellt inte på kvällen. Att äta mindre protein och mer kolhydrater på kvällen kan bidra till att mer serotonin passerar blod-hjärnbarriären och på så sätt påverkar sömnen positivt. Mer kolhydrater i kosten kan också påverka kortisolet i positiv riktning. När jag åt väldigt lite kolhydrater vaknade jag ofta runt tresnåret på natten och låg vaken flera timmar vilket tyder på ett ökat kortisolpåslag. Det här har inte hänt sedan jag ökade kh-intaget.
 5. Lägg dig vid samma tidpunkt varje kväll och se till att få 7-8 timmars sömn varje natt! Jag är en riktig tant och lägger mig runt 21.30-22.00. Nu är det inget problem för mig eftersom jag är en morgonmänniska och har störst behållning av dagen och är som mest produktiv mellan 06.00-12.00 på dagen. Sen älskar jag också att sova. Och att vakna. Utvilad och full av energi, så som jag oftast gör.
 6. Ha det riktigt mörkt och svalt i sovrummet! Sätt på dig ett par lurar med en avlsppninsmeditation eller en kroppsscanning i dina öron och jag lovar att du kommer bli rejält avslappnad och somna innan du hunnit lyssna klart.

Hur sover du och är du medveten om hur din sömn påverkar dig?

 

 

av Jessica

Välkommen hit! Jag heter Jessica och jobbar som kostrådgivare med fokus på ekologisk, magsmart och glutenfri mat. Det här är en livsstilsblogg där jag delar med mig av mitt liv och mina tankar om hälsa, kost, träning och återhämtning. Utöver detta hittar du massvis med goda och enkla recept utan gluten och få mejerier. Med denna blogg hoppas jag kunna inspirera dit till ett enklare, rikare och hälsosammare liv. Att hjälpa dig hitta tillbaka till kärnan. Back 2 Basics.

5 svar på ”Hörnstenar för hälsa och välmående – sömnen”
 1. Hej Jessica!
  Jag undrar hur det går med dina grönsaker dom du fermenterade? Är boken du skrev om bra? Jag funderar på att köpa en men den finns inte här i Tyskland där jag bor. Om du rekommenderar boken du har så väntar jag med mitt köp tills jag är i Sverige i sommar.
  Hälsningar
  Malin

  1. Hej Malin!
   Mina fermenterade grönsaker är ett pågående projekt 😀 Finns alltid något som står och ”gror” i kylen, och har alltid något som är ätbart. Nu vet jag inte till 100% vilken bok du pratar om men gissar att det var ”Fermentera mera”, och den kan jag verkligen rekommendera.
   Man kan mjölksyra det mesta och boken har många bra tips som jag inte skulle tänkt på själv. Tycker absolut att det är ett bra köp!

   1. Hej igen!
    Nej, jag menar nog en annan bok som du skrev om. Den heter ”Fermentera
    Mat med jäst, mögel & bakterier”

    Vad tycker du om den och kan du rekommendera den för nybörjare?

    Hälsningar

     1. Hello Malin!
      F´låt mitt sena svar, men ja – boken vi båda pratar om är från Fermentera mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell.
      Den är jättebra för nybörjare. Man får en övergripande bild av vad det handlar om och en hel del recept.
      Sen beror det såklart på HUR intresserad man är…Jag är ju jättenördig och helt insnöad på det här, men jo! Det är en bra start!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com