/ Hormoner / Solkräm eller inte?

Solkräm eller inte?

Jessica den 28 maj, 2017 - 19:28 i Hormoner

Hur vistas ni i solen? Med eller utan solkräm? tTillhör du skaran som smörjer in sig för att solen är ”farlig” och för att man måste skydda sig från dess strålar? Jag har också varit där och visst finns det tillfällen då det kan vara på sin plats att smörja in sig. Men om man tänker lite längre, så är det inte solen i sig som är farlig utan sättet man väljer att vistas i den är mindre bra.

Själv smörjer jag nästan aldrig in mig. Om jag vet med mig att jag kommer vistas utomhus med noll eller väldigt liten möjlighet till skugga eller skydd kan det hända att jag väljer att smörja in mig – men även då helst inte. Då försöker jag hellre skydda mig med kläder.

Vi behöver sol för att kunna bilda tillräckligt med D-vitamin och D-vitamin påverkar i sin tur de flesta av kroppens celler vilket i sin påverkar vår hälsa på så många sätt. Det är möjligt att få i sig små mängder D-vitamin genom att äta fet fisk, ägg och mjölkprodukter – men inget av dessa kan mäta sig mot solens strålar. Hur klokt är det då att smörja in och skydda sig mot dessa? Hur mycket D-vitamin bildas om du smort in dig i en ”film” som är D-vitamin resistent? D-vitamin är dessutom ett hormon som går att lagra, så det är gäller att ta tillvara på solens strålar.

Om det nu är så att vi behöver solens strålar för att må och fungera vårt allra bästa, är det då inte bättre att vistas ute, utan skydd och kläder, och uppsöka skugga eller annat skydd när men man känner att solen gjort sitt? Istället för att kleta på sig en kemisk kräm som inte talar om för dig när du varit för länge i gassande sol?  För mig är ingen solkräm det självklara alternativet,  men för de allra flesta verkar solkräm vara det givna svaret.

Hur tänker du runt detta?

 

3 KOMMENTERA

Lämna gärna en kommentar nedan

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer
 • 29 maj, 2017

  Kokosolja! Världens bästa after sun.

  Svara
 • 29 maj, 2017

  Jag håller med dig, smörjer bara in mig om det inte finns nån bra möjlighet att skydda mig på annat sätt med kläder eller skugga. Exempelvis på resa utomlands där man ofta är ute på sightseeing hela dagarna och solen är extra stark osv. Men hemma i Sverige inte speciellt mycket. I så fall brukar jag använda någon av Eco cosmetics varianter.

  Emelie
  Svara
 • 2 juni, 2017

  Helt klart inte (eller så lite som möjligt iallafall). Ifjol var vi i Thailand på sommaren och smorde typ näsor och axlar (de mest utsatta ställena) de första dagarna, men det var allt. Siktar på detsamma i år. En av fördelarna med långsemester; på nästan 8 veckor hinner man bli brun ändå, trots en del spenderad tid i skuggan. 🙂

  Matilda
  Svara
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com