Rabarberkräm, 4 portioner
- 300 g rabarber
- 250 g (1 pkt) frysta jordgubbar
- 0,5 dl vatten
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 tsk honung
- Skölj rabarbern och skär i småbitar. Lägg i en kastrull tillsammans med jordgubbar.
- Tillsätt vatten och vaniljpulver och låt koka upp. Småkoka under lock ca 10 minuter och tillsätt honungen mot slutet. Rör runt och låt krämen svalna helt.
Rabarberkrämen går även att använda som sylt. Rör bara ner 2 msk chiafrön när krämen är avsvalnad och häpp så har du sylt!
Havresmul, 4 port
- 50 g smör
- 0,5 dl mandelmjöl
- 2 dl havregryn
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk honung (värm honungen så den blir flytande)
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser till havresmulet till en grynig massa och lägg på en bakpappersklädd plåt. Grädda 10-12 minuter och rör runt ett par gånger under tiden. Låt sedan svalna helt.
Varva sedan rabarberkräm med valfri ”mejerikälla”, (ex tjock yoghurt, crème fraiche, kokosgrädde) och havresmul. Gör detta precis innan servering, annars blir smulet blött och inte crunchigt.