Drygt en vecka kvar till midsommarafton och jag laborerar med en paleovariant på pavlova. Först ut är marängerna som innehåller honung istället för socker. De får lite mer färg än vanliga maränger men i övrigt är det ingen skillnad i smak mot ”vanliga” vad jag vill minnas. Fördelen med dessa är också att man minskar ner sötningen rejält! Nackdelen är att det inte går att förvara. De blir vääääldigt sega (vilket förvisso också kan vara gott), men jag rekommenderar dem dagsfärska.
4 st paleo pavlovamaränger med honung (ca 40 små maränger)
- 2 äggvitor
- 2 msk fast honung
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Vispa äggvitorna så de blir skummiga och vita. Tillsätt därefter honungen och vispa tills det blir en tjock, fast och vit massa.
- Klicka ut till 4 lika stora delar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tag sedan baksidan på en sked och ”tryck ut” med cirkulerande rörelser så du får 4 lika stora rundlar.
- Sätt in längst ner i ugnen och låt grädda ca 60 min. Täck med folie när de börjar få för mycket färg (tar ca 20-30 min).
- Tag ut och låt svalna på galler. De ska vara ”torra” och lätta att få av från bakplåtspappret när de är klara. Om de inte är tillräckligt torra kan man låta de stå i eftervärme i ugnen med luckan på glänt.
Receptet är beräknat till 4 st stora maränger så tänk på att tillagningstiden kommer variera om du väljer att göra små maränger. Väljer du att göra små maränger häller du smeten i en sprits och spristar ut ca 40 st.
Du kanske undrar vad du ska göra med de överblivna äggulorna?! Lemoncurd såklart 😀 No waste pavlova!
[…] består av en marängbotten, varför inte köra på maränger med honung som bas? Sedan brer man på ett lager lemoncurd, därefter vispad kokos- eller vanlig […]
Hej!
Precis vad jag sökte, sockerfri maräng!
Är det viktigt att använda fast honung eller skulle det funka med flytande honung istället?