Den här drycken har verkligen slagit igenom de senaste åren! Superkul tycker jag som varit en stor fan av drycken under många år. För att kunna brygga kombucha behöver man en scoby och starterkultur. Har skrivit ett inlägg om hur man går tillväga för att göra detta här. När detta steg är gjort är det bara till att sätta igång! Nästa steg är att bestämma hur stor mängd man ska brygga. Här spelar såklart utrymme, kärl och förvaring roll.
För min del har jag aldrig satt mindre än 4 liter åt gången. Dels för att det går åt, men mest för att jag inte behöver sätta en ny sats så ofta. Nu har jag precis utökat verksamheten men det är en helt annan femma 😉 Hur som helst – här kommer ett grundrecept som räcker till 3,5 liter färdig dryck. Tänk på att hygien är väldigt viktigt vid fermentering och att du steriliserar alla kärl innan användning samt har rena händer!
Du behöver:
- 4 liter vatten
- 2 dl ekologiskt strösocker (0,5 dl per liter vatten)
- 4 påsar ekologiskt grönt te utan smak (1 påse per liter vatten)
- 4 dl färdig kombucha
- 1 scoby
- Bommuldsuk och gummiband
Gör såhär:
- Koka upp vattnet och dra sedan från plattan. Lägg därefter ner tepåsarna och låt dra 20 minuter. Tillsätt socker och rör runt tills det löst helt. Låt därefter teet svalna till rumstemperatur.
- Häll sedan ner teblandningen i ett kärl som rymmer 4,5-5 liter.
- Tillsätt den färdiga kombuchan och lägg till sist ner scobyn.
- Lägg bommulsduken över burken och fäst den med ett gummiband.
- Förvara ej i direkt solljus. Jag har mina i ett skafferi som håller runt 18-20 grader.
- Efter 14
- 10-21 dagar är kombuchan klar. Ju längre den står, desto mindre söt blir den. Jag brukar ta min efter 14 dagar. Prova dig fram till vad du gillar.
- Tappa därefter upp på steriliserade glasflaskor med ”pyskork”. Förvara i kyl och lufta flaskorna varannan dag för att förhindra explosion :D.
Återkommer inom kort med ett nytt inlägg för hur man kan smaksätta den färdiga kombuchan och få den ännu godare och mer kolsyrad. Nedan följer stegen i bild.
- Koka upp vattnet och dra sedan från plattan. Lägg därefter ner tepåsarna och låt dra 15 minuter. Tillsätt socker och rör runt tills det löser sig. Låt sedan svalna helt.
2. Häll därefter ner teblandningen i ett kärl som rymmer 4,5-5 liter. Tillsätt den färdiga kombuchan och lägg till sist ner scobyn.
3. Lägg bommulsduken över kärlet och fäst med gummiband. Förvara ej i direkt solljus. Efter 14-21 dagar är kombuchan klar. Ju längre den står desto mindre söt blir den och ju mer socker ”försvinner” från drycken.
Hej Jessica!
Vad kul att se att du är tillbaka med ett nytt inlägg! Jag gillar verkligen din blogg så de har varit saknade.
Kram
Men tack!
Alltid kul med positiv respons 😀
Kram på dig!
Hej!
Tack för recept på att odla fram egen scoby. Men är lite villrådig med vad du menar med ”sterilisera flaskorna”. Att sterilisera betyder att helt döda allt levande, alla mikroorganismer, på operationsinstrument till exempel. Det är inte något man kan göra hemma. Till det behövs en autoklav som kan få upp temperaturer långt över 100 grader.
Så vad menar du med sterilisering?
Att bli av med potetntiellt skadliga bakterier. Möjligt att alla inte dör, är ingen kemist, men förutsättningarna bör i alla fall bli bättre 🙂
Färdig kombucha – kan det vara vilken som helst (Smaksatt från butik) eller vad blir bäst? Ska göra för första gången och har endast en scoby.
Anna
Sorry för sent svar. Jag har bara lyckats med färdig kombucha från Betteryou alternativt köpt starterkultur från någon som bryggt kombucha.
Hej funkar inte Roots of Malmös kombucha att börja med? Fick igår två scobys av en kompis. Hur förvarar jag dem?
Jag har inte lyckats med Roots. Scobysarna måste förvaras i kombucha.
Hej!
Det blir nog alkoholhaltig drink med låg alkoholprocent, eller?
Jag har aldrig mätt själv, men möjligt att det finns en liten mängd efter fermentering.
Hur förvarar jag min svamp sen när jag är färdig med min kombucha?
Lägg den i en ny bryggning 🙂