Neutral kombucha i all ära, men om man smaksätter den uppnår man ännu en dimension. Dessutom blir drycken mer kolsyrad vilket jag gillar. Jag har tidigare skrivit om hur man odlar fram en scoby och hur man sedan brygger sin första sats kombucha. Nu har vi kommit till sista delen, hur man smaksätter och vilka verktyg man behöver.
Denna gång valde jag två olika smaker. Smaksatte ena satsen med apelsin och ingefära och en andra med äpple och glöggkryddor. Välj som vanligt ekologiska produkter om möjligt.
- Börja med att skala apelsinerna. Dela därefter i mindre bitar och lägg i ett stort kärl med snäpplock. Riv ingefäran på grövsta sidan av ett rivjärn och häll ner i kärlet. Fyll därefter med färdig kombucha, stäng locket och låt stå ytterligare två dagar för att utveckla kolsyra och smak. Till tre liter kombucha använde jag 2 stora apelsiner och ca 5 cm ingefära.
- Nästa steg blir att sila bort fruktkött och ingefära från drycken. Jag använder mig av en vanlig sil som jag täcker med en bärduk som man brukar använda när man ska sylta och safta.
- Tappa därefter upp den färdiga drycken på steriliserade glasflaskor med snäpplock. Ställ in i kyl.
- Lufta flaskorna varje dag (dvs öppna korken) för att lätta på trycket. Kan finnas en risk att flaskorna sprängs annars.
- Börja med att skala apelsinerna. Dela därefter i mindre bitar och lägg i ett stort kärl med snäpplock. Riv ingefäran på grövsta sidan av ett rivjärn och häll ner i kärlet. Fyll därefter med färdig kombucha, stäng locket och låt stå ytterligare två dagar för att utveckla kolsyra och smak. Till tre liter kombucha använde jag 2 stora apelsiner och ca 5 cm ingefära. Främsta flaskan är neutral, dvs den har ingen smaksättning.
2.Nästa steg blir att sila bort fruktkött och ingefära från drycken. Jag använder mig av en vanlig sil som jag täcker med en bärduk som man brukar använda när man ska sylta och safta.
3. Tappa därefter upp den färdiga drycken på steriliserade glasflaskor med snäpplock. Ställ in i kyl.
4. Lufta flaskorna varje dag (dvs öppna korken) för att lätta på trycket. Kan finnas en risk att flaskorna sprängs annars.
Kombucha går att smaksätta i det oändliga och egentligen är det väl bara ens egen fantasi som sätter gränser för vad som funkar eller inte. Sen hittar man såklart sina favoriter och min absoluta go-to är äpple/kanel. Bästa! Kom precis på att man skulle kunna spetsa med vanilj med.
Andra smaker som funkar som inte kräver så mycket jobb är frusna bär så som jordgubb, hallon eller mango. Som sagt, våga prova!
Hej Jessica!
Tack för en bra blogg!
Jag undrar hur man sparar en SCOBY en längre tid om man exempelvis ska resa bort?
Hej Lisa!
Du kan låta scobyn stå i en burk med kombucha, på så sätt överlever den länge. Själva kombuchan som scobyn ligger i blir däremot inte så god om den får stå en längre tid 🙂
Hej Jessica! Har precis hittat din blogg och gillar den skarpt. Har provat att göra kombucha men får inte till fermenteringen. Dessutom sjönk min scoby till botten. Ska den hålla sig flytande?
Peter
Hej Peter!
Det han hända att scobyn sjunker till botten. Det betyder inte att det är något ”fel” med den. Men med tanke på att du samtidigt berättar att fermenteringen inte kommer igång kanske förhållandena inte varit så bra?
Svårt att säga på rak arm vad det kan vara, men några vanliga misstag är:
*för lite socker (näring till scobyn) i teet
*för kallt i rummet
*”för liten” scoby i förhållande till mängd dryck som ska fermenteras
Hoppas mitt svar var till hjälp så du kan sätta igång med en ny batch 😀
Hej!
När man skall man ta ut scobyn? Har en liten sats på ca en liter med en liten scoby som följde med en köpt flaska kombucha. När vet man att kombuchan är klar och om jag vill göra en andra bryggning skall scobyn då vara med? Med vänlig hälsning maria
Sorry för sent svar, men det finns inlägg om detta på bloggen. Använd sökfältet och skriv in scoby eller kombucha så hittar du vad du söker.