Kanske att det här är överkurs när det kommer till fermentering och kombuchakultur? Hur som helst så skadar det inte att vara extra noggrann med hygienen. Det är inte heller ett projekt som tar mycket tid eller är speciellt jobbigt att genomföra.
Jag gör det här med alla glasflaskor och glasburkar som jag använder till kombucha, SCOBYS och mjölksyrade grönsaker.
Diska alla burkar/flaskor och var noga med att skölja ur dem ordentligt så inga diskmedelsrester finns kvar. Ställ därefter kärlen på en plåt med bottnarna neråt. Ta bort alla attiraljer som är gjorda av gummi (de kan kokas i en kastrull med vatten). Värm ugnen till 150 grader och ställ in plåten med burkar och flaskor i 15 minuter. Tag sedan ut och låt svalna innan du fyller dem med dryck eller grönsaker.
Star San som jag använder när jag brygger öl – är superbra och lätt att använda. Används inom hela bryggerinäringen. Kan förvaras och återanvändas.