Frökex i all ära, men hjälp vad gott det är att sätta tänderna i ett tjockt knäckebröd! Delish! Jag valde att göra portionsstora knäckebröd. Har du bråttom går det precis lika bra att bre ut fröblandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Möjligt att gräddningstiden behöver justeras något då, alternativt att knäckebröden behöver eftertorka ett tag med ugnsluckan på glänt.
Till ca 20 små runda knäckebröd, eller 1 ugnsplåt behöver du:
- 1 dl chiafrö
- 1 dl linfrö
- 1 dl solrosfrö
- 1 dl sesamfrö
- 1,5 dl pumpafrö
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 2,5 dl vatten
- flingsalt
- Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser (förutom flingsalt) i en stor skål. Tillsätt därefter vatten och låt svälla 45 minuter.
- Lägg ut bakplåtspapper på två ugnsplåtar. Använd en rund form (ca 9 cm) och tryck ut fröblandningen till runda knäckebröd med hjälp av en sked. Upplever du att blandningen är väldigt torr och det är svårt trycka ut fröblandningen går det bra att tillsätta lite vatten. Alternativt kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och slipper ”allt meck” och drar därefter bort det översta pappret.
- Strö över flingsalt och grädda knäckisarna ca 70 minuter. Väljer du att göra en hel plåt, dvs kavla ut hela degen på en plåt, kan gräddningstiden behöva utökas – kanske med inslag av eftertorkning.
- Förvara i glas – eller metallburk.
Vilken härlig blogg! Så inspirerande och härliga recept. Har nu morötter, chili och ingefära på vänt!
Tack för inspiration
Tack 😀